Sustenabilitatea este fara indoiala un subiect tot mai popular, insa complex si greu de definit in esenta. Intrebari precum „ce este sustenabilitatea”, „ce inseamna sa fii sustenabil”, „cum sa fii sustenabil” etc. inca isi cauta raspunsurile pe masura ce interesul nostru creste si incepem sa ne gandim tot mai mult la viitor.
Ce este sustenabilitatea?
Sustenabilitatea este principiul de baza al dezvoltarii durabile si reprezinta abordarea responsabila a resurselor naturale si a activitatilor umane, astfel incat nevoile generatiilor prezente sa fie satisfacute fara a compromite posibilitatea generatiilor viitoare de a-si satisface propriile nevoi. Acest concept este deseori descris ca "viitorul în prezent".
Cei 3 piloni care definesc sustenabilitatea sunt: protejarea mediului, dezvoltarea sociala si dezvoltarea economica. Astfel, se aplică tuturor aspectelor vieții – indiferent ca ne referim la mediu, economie, societate sau cultura – implicand o abordare integrată, in care orice actiune are un impact asupra altor domenii, scopul final fiind o dezvoltare echilibrata si durabila.
Ce inseamna sa fii sustenabil?
Sustenabilitatea se referă la toate practicile durabile pe termen lung, care nu afecteaza mediul in mod negativ si sustin conservarea resurselor pentru generatiile viitoare. Acest lucru poate insemna folosirea resurselor regenerabile, reducerea reziduurilor, economisirea energiei si a altor recursuri, precum si prevenirea poluarii.
Pentru a fi sustenabil, este necesar sa actionam in mod responsabil, sa economisim resursele si sa luam masuri pentru a reduce impactul asupra mediului, economiei si societatii. Putem face asta prin schimbarea comportamentului nostru, ceea ce numim un mindset sustenabil - cum ar fi sa cumperi cumpatat, doar cat ai nevoie, sau sa folosesti o cana reutilizabila pentru doza ta de cafea zilnica pe care o cumperi de la cafeneaua din colt.
Orice schimbare pozitiva, oricat de mica poate parea, contribuie la un viitor mai bun. Avem un singur Pamant si suntem responsabili nu doar de calitatea vietii si mediului nostru inconjucator, ci si ale generatiilor viitoare.
Comments